Thorninger.com

English version
   
Fotos på denne side er taget af Flemming Thorninger bosiddende nær Gislinge i Holbæk kommune.
   
Flash fotogallerier
   
Udvalg af fotos i html
   
Surrealistiske fotos i html
   

Vejledninger til Photoshop mm

   
Dragan effekt
   
Komposition i fotografi
   
HDR med Photoshop Elements
   
Makrofotografering
   
Ekstrem makrofotografering
   
ND-filter
   
Kontakt
Flemming Thorninger
   

Andre sider

   
Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
   
Thorninger.net
   
Fotos af fugle
   
Fotos af insekter
   
Rejse til Kina
   
Sonneruplund.dk
   
Æblesorter
   
   
   
 
   
   

 

 

 

 

 

 

 

Makrofotografering med spejlreflekskamera

 

Udstyr til makrofotografering - makroobjektiv

Det vigtigste ved et objektiv, man skal bruge til makrofotografering, er at det er skarp tegnende ved forstørrelser på 1:1 og større. Det bedste er at anskaffe sig et makroobjektiv, der er konstrueret til at lave skarpe fotos ved disse forstørrelser. Mange bruger ikke autofokus, hvorfor det ikke er nødvendigt, at objektivet har autofokus. Selv foretrækker jeg at anvende autofocus med 1 focus punkt. Det er imidlertid vigtigt, at objektivet har springblænde, så man kan stille skarp i søgeren med største blændeåbning. Til sky insekter er det en fordel med et makroobjektiv med en længere brændvidde som f.eks 105mm, det giver en længere arbejdsafstand. Til de fleste andre formål er det en fordel med et makroobjektiv med en kortere brændvidde som f.eks 60 mm. Kortere brændvidde betyder lettere og kortere objektiv, - og det er billigere at anskaffe. Selv bruger jeg et gammelt Nikon AF 60mm Micro til alle formål. Med tålmodighed er det muligt, at fotograferer sky insekter med en 60mm. Ofte bruger jeg makroobjektivet sammen med en 1,4 telekonverter, hvilket svarer til et objektiv på 84 mm. Se testfotos taget med 60 mm makro plus 1,4 telekonverter.
 

Omvendering

Har man ikke midler til anskaffe sig et makroobjektiv, er det muligt at anvende f.eks. et 50mm objektiv, der bliver vendt om ved hjælp af en omvendering. Denne løsning kan, med det rette objektiv, give skarpe fotos. Man går imidlertid glip af fordelen ved springblænden, og det bliver sværere at fokusere.
 

Mellemringe og makrobælg

Makrobælg og mellemringe til makrofotografering
De fleste makroobjektiver giver en maksimal forstørrelse på 1:1. Det vil sige at et insekt på 10mm fylder 10mm på negativformatet.
Ønsker man en større forstørrelse kan man flytte objektivet længere væk fra kamerahuset med mellemringe eller makrobælg. De dyreste løsninger gør det muligt stadig at fokusere ved største blænde og aktiverer springblænden, når der trykkes på udløseren. Forest på billedet ses Nikons mellemring PK-13, der kan aktivere springblænden. Bagerst mellemrings sæt og bælg af de billige typer, der ikke kan aktivere springblænden.
Bruger man Nikons PK-13 sammen med Nikons 60mm Micro ligger forstørrelsen på mellem ca. 1:0,4 og 1:1,6.
 

Ringblitz og makroblitz

Nikons makroblitzsæt SB R1C1
Ved makrofotografering er det ofte ønskelig at bruge en lille blænde, der sikrer en stor skarphedsdybde. Derfor bruger makrofotografer ofte ringblitz eller specielle makroblitz som Nikons blitzsæt SB R1C1, der er vist på billedet.
 

Ekstern blitz

Det er også muligt at anvende en almindelig ekstern blitz. Enten håndholdt eller på et stativ.
 

Lystelt

Makrofotografi af fingerbøl Lystelt til makrofotografering
Til produktfoto og makrofotografering af blomster mm. kan det være en fordel at lave sig et lystelt, så man undgår skarpe skygger. Det viste lystelt er lavet ved hjælp af nogle bøjler med klemmer. Papir til bund og baggrund. Sider og top består af tyndt isoleringsskum af den type man lægger under visse gulvbelægninger.
 

Mikroskop objektiver

Nikon 60mm micro med mellemringe Nikon CF mikroskobobjektiver
Jo længere makroobjektivet kommer væk fra kamerahuset jo større bliver forstørrelse. Udstyret bliver imidlertid hurtigt noget uhandigt. Ønsker man at kunne forstørre ekstremt, kan man bruge mikroskobobjektiver, som Nikons M Plan objektiver. Se mere her.
 

Focus Stacking

Ønsker man at lave makrooptagelser med en stor skarphedsdybde, kan man anvende den teknik, som hedder Focus Stacking. Man tager en række fotos, hvor fokus er flyttet lidt fra foto til foto. Med specielt software sættes områder, der er i fokus i hvert foto, sammen til et billede med en stor skarphedsdybde. Se mere her.
 

Makrofotografering med naturligt lys

Makrofotografering med naturligt lys egner sig bedst til objekter, der holder sig i ro. Man kan bruge stativ og lange lukkertider, der gør det muligt at at bruge en mindre blænde, der giver større skarphedsdybde.
 

Makrofotografering med blitz

Fotograferer man livlige insekter, er det en stor fordel at anvende blitz. For at få den perfekte optagelse gælder det om at tage mange optagelser, og blive ved til man får et skud, hvor skarpheden sidder som den skal.
 

Eksempler på makrofotos

 
Makrofoto af sommerfugl Dagpåfugleøje Makrofoto af Admiral sommerfugl
Ovenstående fotos af sommerfugle er taget med Nikons AF 60mm Micro. Belysningen er Nikons blitzsæt SB R1C1. Dagpåfugleøje til venstre er fotograferet med en kombination af dagslys og blitz. Admiral sommerfuglen er fotograferet med blitzlys som det primære.
 
Makrofoto af det indre af rødkødet æble
Ovenstående fotos af det indre af et rødkødet æble er fotograferet med Nikons AF 60mm Micro i dagslys.
 
Makrofoto af snudebiller der elsker Makrofoto af Skorpionflue
Ovenstående billeder af insekter er fotograferet med Nikons AF 60mm Micro med mellemring PK-13. Belysningen er Nikons blitzsæt SB R1C1.
 
Makrofoto af rød æbleblomst  
Ovenstående billede af det indre af en rød æbleblomst, er fotograferet med Nikons AF 60mm Micro. Belysningen er Nikons blitzsæt SB R1C1. Der er taget 21 fotos, der er stacked i Zerene Stacker.
 
Ekstrem makrofoto af svamp
Ovenstående foto af mug er taget med Nikons M Plan mikroskop objektiv. Belysning er ekstern blitz. Der er taget 120 fotos, der er stacked i Zerene Stacker.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
E-bog
Sommerfugle og guldsmede
 
 
E-bog
Podning af æbletræ
Om podning mm.